Стартовала је сезона 2019/20. а са њом и комплет нових правила везана за наш спорт. Тачније, нова правила су на снази од 1. јуна. Нa линку – https://we.tl/t-pZ7HLRJWnC мoжете прoнaћи крaтaк преглед изменa Прaвилa игре 2019/20, или у наставку ове вести. Док на https://transferxl.com/08jfTBNsb3yXNC мoжете прoнaћи видеo мaтеријaл кoји дoдaтнo пoјaшњaвa измене Прaвилa игре 2019/20 .


Кратак преглед измена и допуна Правила игре 2019/2020.

Правило 3 .

Играч који ће бити замењен мора да напусти терен за игру на најближој линији терена за игру на коме се нашао, осим уколико судија дозволи играчу да брзо/одмах напусти терен за игру на средишњој линији.

Правило 4.

Вишебојни или подресови са дезенима су дозвољени уколико су исте боје као основна боја рукава.

Правило 5.

Судија не може променити одлуку о наставку игре, уколико је наставак изведен, али у неким ситуацијама може показати жути или црвени картон за претходно учињен прекршај. Службеном лицу које се неспортски понаша биће показан жути или црвени картон, а уколико прекршилац не може да буде идентификован, главном тренеру који се налази у техничком простору ће бити показан жути или црвени картон. Уколико је извођач казненог ударца повређен и указује му се помоћ он/она може остати на терену ради извођења казненог ударца.

Правило 7.

– Објашњење разлике између паузе за освежење и узимање течности.

Правило 8.

– екипа која добије жреб новчићем може да изабере да изведе почетни ударац,

– спуштање лопте за вратара (уколико је игра прекинута у казненом простору) или за једног играча екипе која је последња играла лоптом на месту последњег додира лоптом; сви остали играчи морају бити удаљени минимално 4 метра.

Правило 9.

Спуштање лопте ако лопта додирне судију или неког другог члана судијског тима и оде у врата, дође до промене поседа лопте или буде започета нова нападачка акција.

Правило 10.

Вратар не може да постигне погодак бацањем лопте у противничка врата.

Правило 12.

– Текст за игру руком је преуређен ради бољег разумевања/ доследности са јасним упутствима када „ненамерна“ игра руком треба ( или не треба ) да буде кажњена.

Играч ће бити кажњен уколико је рука или шака играча:

– Изнад нивоа рамена (осим када намерно игра лоптом), пошто играч преузима ризик постављајући руку у оно што је уобичајено „неприродан“ положај,

– Уколико играч чини своје тело неприродно већим/ширим и тиме на нефер начин ствара већу/ширу препреку тиме што је рука/шака удаљена од тела,

– Уколико је погодак постигнут директно руком/шаком (макар и случајно),

– Уколико играч дође у посед/контролу лопте од руке /шаке (макар и случајно) и затим постигне погодак или дође у прилику за постизање поготка.

Међутим, осим у ситуацијама које су набројане, играч уобичајено неће бити кажњен уколико игра руком/шаком када:

– Уколико је лопта која је дотакла руку/шаку дошла са тела тог истог играча или тела неког другог играча (било које екипе) који се налазио у непосредној близини и то у ситуацији када је било скоро немогуће избећи контакт с лоптом.

– играч пада на тло а рука/шака је између тела и тла, и служи као подршка телу.

– Поново подвучено да „недозвољена“ игра руком вратар у сопственом казеном простору неће бити санкционисана жутим/црвеним картоном.

– Ако вратар, након убацивања или намерног одигравања свог саиграча ка њему, неуспешно одигра или покуша да одигра лопту како би је убацио у игру, дозвољено му је након тога да лопту ухвати руком.

– Судија може да одложи показивање жутог/црвеног картона до следећег прекида игре уколико тим над којим је начињен прекршај жели да изведе брзи слободан ударац из које може настати шанса за постизање поготка.

– Жути картон за „недозвољено“ прославу поготка биће шпоказан и ако је погодак поништен.

– Списак прекршаја за које се показује жути/црвени картон службеним лицима екипа.

– Сви вербални прекршаји кажњавају се индиректним слободним ударцем.

– Шутирање предмета се кажњава на исти начин као бацање предмета.

Правило 13.

– Оног тренутка када је изведен индиректан слободан ударац судија може да престане са показивањем да се ради о таквој врсти ударца, уколико је јасно да из тог индиректног ударца не може бити постигнут погодак ( на пример: највећи број офсајда).

– За слободне ударце за одбрамбену страну у сопственом казненом простору лопта је у игри када је одиграна и јасно померена, не мора да напусти казнени простор.

– уколико бранећа страна направи живи зид састављен од три или више играча, играчи нападајуће стране морају бити барем један метар од живог зида – у случају повреде овог приницпа биће досуђен индиректан ударац.

Правило 14.

Стативе, пречке и мрежа на голу не смеју се померати и вратар их не сме додиривати током извођења казнених удараца.

Вратар мора стајати барем делом једног стопала на линији или у линији врата, не може стајати иза линије.

Уколико буде начињен прекршај након знака за извођење казненог ударца, али ударац није изведен, судија мора прво изрећи дисциплиснку меру а након тога може бити изведен казнени ударац.

Правило 15.

Противници морају стајати барем два метра од места на уздужној линији са које се изводи убацивање, чак и када се извођач удаљи од линије.

Правило 16.

Код извођења ударца са врата лопта је у игри када је одиграна и јасно померена, не мора да напусти казнени простор.

Verified by MonsterInsights