У примени нова правила фудбалске игре

Стартовала је сезона 2019/20. а са њом и комплет нових правила везана за наш спорт. Тачније, нова правила су на снази од 1. јуна. Нa линку – https://we.tl/t-pZ7HLRJWnC мoжете прoнaћи крaтaк преглед изменa Прaвилa игре 2019/20, или у наставку ове вести. Док на https://transferxl.com/08jfTBNsb3yXNC мoжете прoнaћи видеo мaтеријaл кoји дoдaтнo пoјaшњaвa измене Прaвилa игре 2019/20 .

Кратак преглед измена и допуна Правила игре 2019/2020.

Правило 3

Играч који ће бити замењен мора да напусти терен за игру на најближој линији терена за игру на коме се нашао, осим уколико судија дозволи играчу да брзо/одмах напусти терен за игру на средишњој линији.

Правило 4

Вишебојни или подресови са дезенима су дозвољени уколико су исте боје као основна боја рукава.

Правило 5

Судија не може променити одлуку о наставку игре, уколико је наставак изведен, али у неким ситуацијама може показати жути или црвени картон за претходно учињен прекршај. Службеном лицу које се неспортски понаша биће показан жути или црвени картон, а уколико прекршилац не може да буде идентификован, главном тренеру који се налази у техничком простору ће бити показан жути или црвени картон. Уколико је извођач казненог ударца повређен и указује му се помоћ он/она може остати на терену ради извођења казненог ударца.

Правило 7

– Објашњење разлике између паузе за освежење и узимање течности.

Правило 8

– екипа која добије жреб новчићем може да изабере да изведе почетни ударац,

– спуштање лопте за вратара (уколико је игра прекинута у казненом простору) или за једног играча екипе која је последња играла лоптом на месту последњег додира лоптом; сви остали играчи морају бити удаљени минимално 4 метра.

Правило 9

Спуштање лопте ако лопта додирне судију или неког другог члана судијског тима и оде у врата, дође до промене поседа лопте или буде започета нова нападачка акција.

Правило 10

Вратар не може да постигне погодак бацањем лопте у противничка врата.

Правило 12

– Текст за игру руком је преуређен ради бољег разумевања/ доследности са јасним упутствима када „ненамерна“ игра руком треба ( или не треба ) да буде кажњена.

Играч ће бити кажњен уколико је рука или шака играча:

– Изнад нивоа рамена (осим када намерно игра лоптом), пошто играч преузима ризик постављајући руку у оно што је уобичајено „неприродан“ положај,

– Уколико играч чини своје тело неприродно већим/ширим и тиме на нефер начин ствара већу/ширу препреку тиме што је рука/шака удаљена од тела,

– Уколико је погодак постигнут директно руком/шаком (макар и случајно),

– Уколико играч дође у посед/контролу лопте од руке /шаке (макар и случајно) и затим постигне погодак или дође у прилику за постизање поготка.

Међутим, осим у ситуацијама које су набројане, играч уобичајено неће бити кажњен уколико игра руком/шаком када:

– Уколико је лопта која је дотакла руку/шаку дошла са тела тог истог играча или тела неког другог играча (било које екипе) који се налазио у непосредној близини и то у ситуацији када је било скоро немогуће избећи контакт с лоптом.

– играч пада на тло а рука/шака је између тела и тла, и служи као подршка телу.

– Поново подвучено да „недозвољена“ игра руком вратар у сопственом казеном простору неће бити санкционисана жутим/црвеним картоном.

– Ако вратар, након убацивања или намерног одигравања свог саиграча ка њему, неуспешно одигра или покуша да одигра лопту како би је убацио у игру, дозвољено му је након тога да лопту ухвати руком.

– Судија може да одложи показивање жутог/црвеног картона до следећег прекида игре уколико тим над којим је начињен прекршај жели да изведе брзи слободан ударац из које може настати шанса за постизање поготка.

– Жути картон за „недозвољено“ прославу поготка биће шпоказан и ако је погодак поништен.

– Списак прекршаја за које се показује жути/црвени картон службеним лицима екипа.

– Сви вербални прекршаји кажњавају се индиректним слободним ударцем.

– Шутирање предмета се кажњава на исти начин као бацање предмета.

Правило 13

– Оног тренутка када је изведен индиректан слободан ударац судија може да престане са показивањем да се ради о таквој врсти ударца, уколико је јасно да из тог индиректног ударца не може бити постигнут погодак ( на пример: највећи број офсајда).

– За слободне ударце за одбрамбену страну у сопственом казненом простору лопта је у игри када је одиграна и јасно померена, не мора да напусти казнени простор.

– уколико бранећа страна направи живи зид састављен од три или више играча, играчи нападајуће стране морају бити барем један метар од живог зида – у случају повреде овог приницпа биће досуђен индиректан ударац.

Правило 14

Стативе, пречке и мрежа на голу не смеју се померати и вратар их не сме додиривати током извођења казнених удараца.

Вратар мора стајати барем делом једног стопала на линији или у линији врата, не може стајати иза линије.

Уколико буде начињен прекршај након знака за извођење казненог ударца, али ударац није изведен, судија мора прво изрећи дисциплиснку меру а након тога може бити изведен казнени ударац.

Правило 15

Противници морају стајати барем два метра од места на уздужној линији са које се изводи убацивање, чак и када се извођач удаљи од линије.

Правило 16

Код извођења ударца са врата лопта је у игри када је одиграна и јасно померена, не мора да напусти казнени простор.