Јуче су одржане обе конференције општинских лига које су протекле уз присуство већине клубова. Дневни ред састојао се од анализе јесењег дела полусезоне, календара и пропозиција такмичења, трошковника, као и текућих питања. Конференцијама, одржаним у Соколском дому у Шапцу, присуствовала су оба комесара, такмичарско-дисциплински и за суђење, Драгослав Антић и Љубинко Ђурић, као и челници ОФС Шабац, председник и члан Извршног одбора, Драган Антонић и Младен Веселиновић.


На исказано незадовољство због појединих одлука приликом анализе првог дела, Такмичарско-дисциплински комесар Драгослав Антић истакао је да је све рађено у оквиру Дисциплинског правилника и прописа, на основу приспеле документације и извештаја, а да право на жалбу нико од клубова није искористио. Примедби је било и на рад службених лица, са чиме су се сагласила и оба комесара, рекавши да је већ било појединих резова и да се они тек могу очекивати. Управо зато су се све више и користила службена лица са виших листа, а пре свега делегати, и тако ће бити и у наставку. Комесар се захвалио клубовима на коректној сарадњи, редовном испуњавању њихових обавеза и поред тешких ситуација, пожелевши им успеха и да тако наставе и у пролећном делу такмичења.

Комесар за суђење Љубинко Ђурић се надовезао на тему судија истакавши да је Судијска организација едуковала 16 нових судија у претходном периоду и да они однекуда морају да крену са радом, али да ће се трудити да те младе судије увек уз себе имају и неке искусније колеге како би их усмеравали.

Што се календара такмичења тиче, потврђено је да ће такмичење наставити 26/27. марта, као и то да ће се недељу дана пре званичног почетка пролећног дела одиграти три заостале утакмице, једна из Мачве, утакмица 13. кола Јелен – Пролетер, као и две из Поцерине, обе из 9. кола, МетлићГалеб и Рудар ДЦРЈединство (МВ), које су остале неодигране услед лоших временских услова. Крај сезоне предвиђен је за 4/5. јун у ОФЛ “Мачва”, односно 18/19. јун у ОФЛ “Поцерина” услед два кола више. Званичан распоред ће ускоро бити објављен, након што се изврши анкета оних екипа које нису дошле на конференцију ради потврде дана када играју домаће утакмице, а у случају неких измена. Нажалост, у паузи између полусезона због финансијских потешкоћа иступио је Џемеровац из Рибара. То ће поново довести до тога да ће две екипе бити слободне по колу, иако је распоред у паузи коригован коришћењем Бергерове таблице са 11 клубова, чиме распоред у ОФЛ “Мачви” није доживео значајно одступање од првобитно утврђеног. Такође, могуће измене у календару би се односиле на утакмице два последња кола, али би се оне тицале само оних екипа које би се бориле за прво место и улазак у виши ранг, јер би те екипе морале да играју у истом дану и у исто време.

Технички секретар Савеза, Миливоје Аксентијевић, поновио је да је трошковник исти са почетка такмичења – 7.000 динара за комплетну судијску тројку и делегата, али да се у случају недоласка једног од судије или можда и делегата, трошкови умањују за износ њихових дневница. Иако је било речи и на рачун пропозиција које су представљене у оваквом облику и пре почетка сезоне, тачније на недостатак баража сада када лиге броје велики број клубова, истакнуто је да је таква одлука донета на нивоу читавог Мачванског округа.

Председник Савеза Драган Антонић искористио је прилику да клубове упозна са чињеницом да је Статут Савеза у фази измене, да је то нешто што се ради по налогу УЕФА, од врха па на доле. Преостаје још да се то учини међу општинским савезима, што ће се ускоро и десити јер ће се Скупштина Савеза највероватније одржати пре наставка такмичења. На Скупштину би био позван и Градски већник задужен за спорт како би се клубови упознали са планираним начином финансирања, али и ради решавања других недоумица.

На крају, клубови су информисани да ће се, такође по налогу УЕФА, систем “COMET” увести и у општинске лиге. Клубови би требали Канцеларији Савеза да доставе, најкасније до 15. марта, неопходне податке уз које би био отворен налог за рад у систему. Ти подаци су: име и презиме особе која би послове обављала испред клуба, ЈМБГ и контакт те особе, као и имејл адреса. У плану је и обука коју би радили стручњаци из Фудбалског савеза региона Западне Србије.

Verified by MonsterInsights